Pokonaj wilczy głód – cała prawda o żywności liofilizowanej

Długa wędrówka, jedzone na szybko batoniki lub kanapki przegryzane kabanosem i głód pod koniec dnia. Każdy z nas zapewne nie raz doświadczył takiego uczucia na szlaku. Zmierzając w kierunku schronienia po całodniowym wysiłku marzy się tylko o pysznym, ciepłym posiłku, który pozwoli zregenerować siły na dalsze przygody. Jak zaspokoić wilczy głód? Jak smacznie a przy tym dobrze zejść? Czas wypróbować liofilizaty!

 

Na samym początku warto zwrócić uwagę, że liofilizaty, to nie typowe dania z proszku! Nie można porównywać „zupek chińskich” i „gorących kubków” do posiłków liofilizowanych. Chemiczne dania instant nie są w stanie zapewnić odpowiednich wartości odżywczych dla organizmu, co przy dłuższym i intensywnym górskim wysiłku jest niezwykle istotne.

 

W czym tkwi tajemnica?

Liofilizacja to złożony proces odwadniania produktów. Polega on na początkowym ich zamrożeniu, a następnie próżniowym obniżeniu ciśnienia, by zamrożona w produkcie woda (faza stała) mogła bezpośrednio sublimować do fazy gazowej, czyli po prostu wyparować. Temperatura zamrażania waha się między -50 a -80oC, a końcowa zawartość wody w produktach wynosi zaledwie 1-4%. Pierwotny zamysł procesu liofilizacji narodził się we Francji na początku XX wieku, ale dopiero w okresie II Wojny Światowej został on rozwinięty na szerszą skalę. Początkowo liofilizacji używano nie do przetwarzania żywności, lecz do zabezpieczania w transporcie krwi celem leczenia nią rannych żołnierzy. Kolejną fazę popularności żywności liofilizowanej, potocznie zwanej „liofami” przyniosły kosmiczne wojaże NASA. Dzięki tej technologii astronauci mogli rozkoszować się na przykład lodami, będąc gdzieś w kosmosie, nie płacąc za to milionów! Obecnie ciężko znaleźć wyprawę górską, która nie korzystałaby z dobrodziejstw liofilizacji.

Fot. Paweł Cyrulik

 

Dlaczego?

  • Żywność liofilizowana ma zdecydowanie mniejszą wagę i objętość niż gotowe danie. Znaczy to ni mniej ni więcej, że posiłek przed przygotowaniem może stanowić zaledwie 1/10 wagi ostatecznej potrawy.
  • Produkty liofilizowane długo zachowują trwałość. Ma to zasadnicze znaczenie w kontekście długich wypraw. Dlatego spokojnie można zrobić duże zapasy, bez strachu, że jedzenie się zmarnuje. Nie zaszkodzi mu też ani zbyt wysoka lub niska temperatura. Jedynym problemem może być wilgoć, gdy dojdzie do uszkodzenia opakowania. Zwykle jednak paczki zawierają absorbery wilgoci (należy je wyciągnąć przed zalaniem wodą!). Warto zatem polować na promocje i kupować na zapas 😉
  • Jedz dobrze! Liofy mają stosunkowo wysoką kaloryczność porównaniu do chemicznych produktów instant. Klasyczną zupką chińską może i się chwilowo najesz, ale nie dostarczysz potrzebnych składników pokarmowych organizmowi. A tym bardziej po wysiłku potrzebny jest pełnowartościowy posiłek.
  • Przygotowanie dania jest bardzo szybkie i łatwe. W zasadzie sprowadza się do czasu zagotowania wrzątku, zalania wodą, zamieszania i odczekania paru minut. Obiad gotowy, smacznego! Do zaserwowania posiłku nie potrzebne są dodatkowe naczynia. Dzięki temu nie trzeba ich myć ani też nie trzeba dźwigać nadprogramowych kilogramów– zawsze mamy kilka chwil więcej na odpoczynek 😉 Poza tym mamy więcej miejsca w plecaku.

W zasadzie jedyną wadą żywności liofilizowanej jest jej cena. Za porcję obiadową trzeba średnio zapłacić równowartość posiłku w restauracji. Oprócz tego, nie wszyscy są zwolennikami smaku liofów. Co prawda dania te nie smakują jak z pięciogwiazdkowego lokalu, ale to już jest kwestia gustu. Zresztą zawsze można też indywidualnie podkręcić smak danej potrawy odpowiednimi przyprawami czy też dodatkami.

Liofilizat Zupa Gulaszowa – ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE

 

Liofilizat Risotto – ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE

 

Zróżnicowana dieta ważnym elementem warunkującym sukces w górach

Wybierając się na dłuższą wyprawę warto mocno pochylić się nad kwestią jedzenia. Nie sztuką bowiem jest jeść dużo, ale mądrze. Ma to tym większe znaczenie, im dłużej przewidujemy być odcięci od „normalnego” jedzenia. Podczas wytężonego wysiłku, czy to w górach, czy eksplorując bezkresne równiny wydalamy m.in sole mineralne, odpowiedzialne za prawidłowe działanie mięśni. Organizm zużywa dużo energii wytwarzanej dzięki spalaniu związków wysokoenergetycznych: tłuszczów i węglowodanów. Dlatego aby utrzymać jak najwyższą wydolność i kondycję konieczne jest spożywanie pełnowartościowych posiłków, które dostarczą odpowiednią ilość witamin, minerałów, białka, węglowodanów. Wszystko to znajdziemy właśnie w żywności liofilizowanej. Trzeba też pamiętać, że wraz ze wzrostem wysokości spada apetyt. W związku z tym należy jeszcze bardziej zwrócić uwagę na właściwą dietę aby być cały czas zwartym i gotowym do podjęcia nawet najbardziej wymagających wyzwań.

Liofilizat BigosZOBACZ W NASZYM SKLEPIE

Liofilizat Kurczak – ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE

 

Jedz tak jak lubisz!

Spaghetti bolognaise, farfalle z sosem szpinakowo-serowym, strogonow, schab, potrawka meksykańska a nawet bigos! Liofilizaty sprawią, że wyprawowa dieta już nigdy nie będzie taka sama. Koniec z pasztetem i konserwą tyrolską, chyba, że ktoś bardzo lubi ;). Nuda i monotonia już nigdy nie zagoszczą na talerzu. Wilczy apetyt mogą zaspokoić przeróżne potrawy. Od klasycznych zup, poprzez wszelkiego rodzaju makarony z różnymi sosami, aż po rodzime kulinaria. W sprzedaży dostępne są przekąski pochodzące z najpopularniejszych kuchni świata. Każdy z pewnością odnajdzie swój ulubiony smak. Dostępne są także posiłki bezglutenowe oraz wegetariańskie a nawet wegańskie.

 

Szeroki wybór dań obiadowych znajdziesz TUTAJ  

Oprócz typowych dań obiadowych, w szerokiej ofercie żywności liofilizowanej, znajdują się także przeróżne owoce, smoothies, owsianki… Wszystko to, co sprawi, że zdrowo i naturalnie zjemy i uzupełnimy dietę w niezbędne składniki odżywcze.

Liofilizat Chilli Con Corne – ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE

Liofilizat ziemniaki z łososiem – ZOBACZ W NASZYM SKLEPIE

 

Kupuj mądrze

Przed większymi zakupami, radzę sprawdzić organoleptycznie, które przysmaki trafiają w nasze gusta. Chyba nikt nie chciałby zawieść się smakiem wyczekiwanego obiadu, kiedy jest się zmęczonym i głodnym, po długiej wycieczce. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na stosunek kaloryczność/waga. Zdarza się, że niektóre dania, pomimo niższej wagi są bardziej odżywcze. Przy wyborze liofów zdecydowanie nie warto kierować się wyłącznie ceną. Czasem warto zainwestować, aby nasze podniebienie było zadowolone, a przede wszystkim by nie zabrakło mocy w kluczowym momencie wyprawy. Na rynku obecnie dostępnych jest wiele różnych marek oferujących szeroką gamę produktów. Na szczególną uwagę zasługuje jednak polski producent LYO FOOD. Oprócz bogatej palety artykułów, uwzględniających dania śniadaniowe, obiadowe a wręcz deserowe, warto odnotować innowacyjne podejście oraz ciągły rozwój. Do tego ich posiłki uważane są za jedne z najsmaczniejszych. Zresztą potwierdzić to mogą liczne nagrody i wyróżnienia. Aby w pełni cieszyć się jedzeniem, nawet w najtrudniejszych warunkach outdoorowych, można wyposażyć się w dłuższą łyżkę. Dzięki niej, bez ubrudzenia się, spałaszujesz swój obiad do samego końca. Jeśli liofilizowana wieczerza czeka nas w niezbyt przyjemnej, zimowej temperaturze warto zaopatrzyć się w neoprenowy pokrowiec. Pozwoli on dłużej rozkoszować się ciepłą strawą.

Sztućce w dłoń, smacznego!

 

Opracowała:
Justyna Cyrulik, Jack Wolfskin Store Kraków
Galeria Krakowska, poziom +1
ul. Pawia 5, 31-154 KRAKÓW
tel. 12 628 71 65
e-mail: store.krakow@jack-wolfskin.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *